Ut i jobb etter studiene? Hvilke råd vil vi gi til unge som skal gå inn i arbeidslivet nå?

Etter sommer skal mange nyutdannede østfoldinger starte i sin første jobb. Hva kan de gjøre i dag, slik at de kan ha en meningsfylt karriere i løpet av de neste 40 til 50 årene?Klikk for stort bilde Tone Stenbeck

Den mest verdsatte egenskapen i disse tidene av digital transformasjon er mental: Man må være forberedt på å fortsette å lære når man er ferdig med sin utdannelse, og fortsette med dette i hele karrieren.

For det er ikke slik at når du har fullført utdanning og startet å jobbe at du kan lene deg tilbake og tenke at du er ferdig å lære.

Vi mener det er en fordel å opprettholde tanken om livslang læring: Det du lærer i dag, vil bli foreldet om noen måneder eller et år. Begrepet ferdigutdannet i seg selv er gått ut på dato!

Vi i Kompetanseforum Østfold arbeider for å bedre balansen mellom tilbud og etterspørsel i arbeidsmarkedet, slik at vi utdanner folk til jobbene vi skal leve av i framtiden. I livslangt læringsløpet er både utdanningssektoren og arbeidsgivere åpenbart viktige aktører. Men det er også viktig å huske på at vi må selv være involvert i vår egen reise.

I et samfunn der teknologisk, økonomisk og sosial utvikling går så raskt som nå, så er livslangt påfyll av ny kunnskap den viktigste - og kanskje eneste - måten å være sikret attraktivitet i arbeidsmarkedet.

Skrevet av Elena Rosnes