IFE, AI og verdens mest høyteknologiske espressomaskin

Hva gjør AI for energiteknologi? Hvilke hensyn må vi ta når vi anvender AI? I podkasten til LØRN TECH snakker Silvija Seres med Tomas Nordlander, IFE Institutt for energiteknikk.

Tomas Nordlander er forskningsdirektør og har ansvar for forskningen IFE gjør i Halden. Han brenner for anvendt forskning. I LØRN ØSTFOLD podcast intervju snakket han om kunstig intelligens og hvordan vi beholder kompetansen når vi benytter AI for sikre løsninger.

- AI er så mye større enn det som diskuteres i dag. Den delen av AI hvor det har blitt gjort store fremskritt og det som er trendy i dag, tilhører bare en gren av AI, og AI har mange flere spennende grener.

Nordlander fikk opp øynene for AI i begynnelsen av 1990-tallet, og etter noen år i England, Skottland og Irland så kom han til Norge.

- IFE har avdelinger som jobbet med AI siden 1980 tallet. Få vet at IFE bygde og installerte  Neural Network (det som er heteste innom AI nå) for kjernekraftverk rundt i verden på 1980 tallet—en verdens pioner når det gjelder å anvende.

Hva tror du er relevant kunnskap for fremtiden?

Spurte vi i Kompetanseforum Østfold. Her finner du hele videointervju.

- Først og fremst programmering. Programmering, hvorfor er det ikke obligatorisk i skolen? Barna bør lære programmering, som hvilket som helst annet språk. Samtidig den delen som er vanskelig for AI og automatisering å ta over er den delen med menneskelig kontakten. Så menneskelig kontakt blir viktig, sier Nordlander.

Verdens mest avanserte espressomaskin

I tillegg til å brenne for AI Research-Tech har Tomas en hobby – å brenne kaffebønner for espresso og lesing. Han har initiert et mini prosjekt - en espressomaskin på jobben, som de bygget om og fylt med sensorer du normalt finner i kjernekraftverk, der de bla anvender AI.

xekspressmaskin til IFE mindre - Klikk for stort bilde

 

 

 

 

 

Nytt fra IFE
Institutt for energiteknikk, skal åpne et digitaliserings- og cybersecurity senter for industrien. Senteret skal ligge i Halden og åpner til sommeren. Den fjerde industrielle revolusjon er i ferd med å endre også Norsk industri, og senteret skal samarbeide med industrien og bidra med forskning på området digitalisering og sikkerhet.

Hør LØRN TECH-podcast med Tomas Nordlander her.