Brenner for teknologi og realfag

Det er ikke så mange av barna våre som vet noe om vitenskapen som ligger bak all den fascinerende teknologien som vi omgir oss med.

Klikk for stort bilde

For å ta i bruk teknologi så er det viktig å ha kunnskap om hvordan den virker og hva som er begrensningene. Barna må også oppdage at de kan bli skapere og ikke bare forbrukere.

Tekna, Teknisk-naturvitenskapelig forening med sine 76000 medlemmer med høyere naturvitenskapelig utdanning gir støtte til samfunnsaktiviteter som bidrar til økt teknologi forståelse i samfunnet. Kodeklubber, skoler og lag i robotkonkurransen First Lego League får jevnlig støtte til sine aktiviteter.

I Moss har Tekna sitt lokallag tatt engasjementet et hakk videre gjennom et samarbeid med det lokale biblioteket. Hundrevis av barn har brukt en Lørdag formiddag til å besøke Moss Bibliotek og utforske teknologi og vitenskap gjennom morsomme og spennende eksperimenter utviklet av Inspiria. I tillegg til eksperimentene har det vært utendørs skøy med alt fra flaskeraketter til mentos-bomber.

Ildsjeler fra lokallaget i Tekna har stått for gjennomføringen og latt sine egne barn være veiledere for besøkende barn og foreldre. Arrangementet har vært gjennomført flere ganger i året siden 2015.

Prosjektet heter Utforsker’n ble utviklet av Østfold Kulturutvikling i samarbeid med Inspiria og støttet av Nasjonalbiblioteket og Sparebankstiftelsen, og har vært gjennomført på fire bibliotek i Østfold opptil 4 ganger i året siden 2015.

Prosjektet har bestått av en samling med gjennomtenkte og utvalgte eksperimenter med tilhørende forbruksmateriell og veiledninger, med populære tema som Påskekrim, Kjøkkenkjemi, Makerspace, Kropp og Helse, Roboter og Programmering.

Utforsker’n er nå avsluttet, men på grunn av populariteten jobber Tekna Moss på eget initiativ med få til flere arrangement fremover.